11 hulpposten, goed voor zo'n 300 vrijwilligers. Het Rode Kruis smeert de benen in om de 13.000 wandelaars van de Dodentocht de beste zorgen te bieden.100 kilometer aan één stuk wandelen is niet te onderschatten.

Pijnlijke voeten, spierkrampen en blaren zijn dan ook de meest voorkomende klachten. Bij de vorige editie - een heel natte editie - werden 2.200 verzorgingen geregistreerd. Om al dit voetenleed zoveel mogelijk in te perken, verspreidt het Rode Kruis enkele preventieve tips.

Blaas blaren van hun sokken

Met een minimum aan inspanning kan je de kans op blaren verkleinen. Eerste stap: draag een dunne sok onder je dikke wollen sokken. Die vermindert de wrijving tussen je schoen en je huid. Kies bij voorkeur voor polyester sokken.

Draag bovendien geen gloednieuwe schoenen. Die kunnen knellen en ook dat zorgt voor... jép, blaren!

Stop ten slotte zeker ook enkele reservesokken in je rugzak. Droge sokken en schoenen zijn essentieel om blaren te voorkomen. Op zoek naar een poedertje, pleister, crème of spray om jezelf blarenellende te besparen? Vraag dan advies aan je apotheker of arts.

Miljaar, een blaar!

Toch een blaar opgelopen tijdens het wandelen? Dan laat je 'm, als je nog verder moet wandelen, best openprikken. De kans is immers groot dat de blaar gaat openscheuren bij het wandelen en dat verhoogt de kans op infectie.

Je kan je blaren altijd in één van de 11 Rode Kruishulpposten langs het parcours laten openprikken. Stel je blaren vast op het einde van je tocht? Laat je voeten dan een nachtje rusten en laat de blaren intact.

Opgelet: niet meer zo heet

De weerkaarten voorspellen heel wat minder heet weer dan we de afgelopen weken gewoon waren. Voorzie dus ook warme kledij voor de koude avond en nacht. Bij regenweer zijn een lichte regenjas en droge reservesokken zeker geen overbodige luxe.

Drink voldoende water, ook al is het niet meer zo warm. En breng op tijd je energie weer op peil door op geregelde tijdstippen te eten. Ook gesuikerde warme dranken kunnen daarbij helpen. Ten slotte: beperk het gewicht van je rugzak. Elke kilogram is er eentje te veel wanneer de laatste loodjes naderen...

Primeur op de Dodentocht: hulp op de fiets

Voor deze editie van de Dodentocht worden voor de eerste keer hulpverleners op de fiets ingezet. Die kunnen zich gemakkelijk een weg banen door de massa wandelaars en kunnen heel snel ter plaatse zijn. Het Rode Kruis schakelde eerder al fietsende vrijwilligers in op de Gentse Feesten en de Ten Miles.

Tijdens de Dodentocht zijn er twee fietsploegen actief. Zo'n ploeg bestaat uit twee vrijwilligers per fiets, een eerstehulptas, een AED-toestel en een zender. Op naar een voor iedereen geslaagde Dodentocht!